Latest news

  • Kwekersrecht
    Retrospective of plant breeders’ rights 2023

    Hidde Koenraad wrote a retrospective of plant breeders’ rights for the year 2023 for the BIE with an overview of the latest case law.

    Read more
  • nijwam-swargiary-PPfo56sLIB0-unsplash
    Rechter verbiedt stalking CBR-medewerkers door voormalig rijschoolhouder

    Een voormalig rijschoolhouder moet stoppen met het lastigvallen van CBR-medewerkers. Hun persoonlijke levenssfeer weegt zwaarder dan het aan de kaak stellen van potentiële misstanden bij het CBR.

    Read more
  • Foto massaschadeclaim
    Afwikkeling massaschadeclaims kan sneller

    De advocaten van Boekx doen regelmatig spraakmakende principiële procedures over privacyschendingen. Het Advocatenblad interviewde Otto Volgenant hierover.

    Read more
  • AI
  • archiefkast
    Anonimisering van online krantenarchieven

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft een belangrijke principiële uitspraak gedaan over het anonimiseren van online krantenarchieven. Het ‘recht om vergeten te worden’ kan tegen zoekmachines zoals Google worden ingeroepen, maar ook tegen de online archieven van kranten.

    Read more
  • Customer review concepts
    Hoe kunt u uw onderneming beschermen tegen online nepreviews?

    Op bekende online reviewplatforms zoals Trustpilot en Google zijn steeds meer nepreviews te vinden. Zulke valse reviews kunnen bijzonder schadelijk zijn voor de reputatie van uw onderneming. Een valse review kan bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op de aankoopbeslissingen van uw potentiële klanten en relaties. Daar wilt u dus iets aan doen.

    Read more
  • vliegveld
    Prijsmisleiding door reisaanbieders

    De Consumentenbond hoeft een artikel over misleiding van consumenten door reisaanbieders Prijsvrij en D-Reizen niet te rectificeren. In de Consumentengids van april 2023 stond een artikel over misleidende reisaanbiedingen. Via een kort geding eisten deze reisaanbieders rectificatie, maar de rechter stelt ze op alle punten in het ongelijk.

    Read more
  • Foto artikel Slapps
    Nederland moet zich in de EU uitspreken tegen juridische intimidatie van media en kritische ngo’s

    Uitingsvrijheid De EU gaat optreden tegen processen om kritische media de mond te snoeren. Maar niet streng genoeg, betoogt Flora Schulte Nordholt namens de Nederlandse Werkgroep SLAPPs.
    Toen een bezorgde inwoner van een klein dorpje in West-Vlaanderen eerder dit jaar samen met andere bewoners de overlast – onder andere door geur, het risico op stofexplosie en de uitstoot van fijne stof – van een veevoederbedrijf in hun dorp aankaartte, had hij nooit verwacht verstrengeld te raken in een rechtszaak door het bedrijf dat hem de mond probeert te snoeren.

    Read more
  • Juice 1
    Jurisprudentie Nr. 11 – Rb. Amsterdam (vzr.) 16 maart 2022 en Rb. Amsterdam (vzr.) 29 april 2022, Juicechannels

    In korte tijd deed de Amsterdamse voorzieningenrechter twee belangwekkende uitspraken over privacyschendingen als verdienmodel voor juicechannels. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting delen online juicechannels, of roddelkanalen, massaal sappige roddels over BN’ers. Die roddels worden over het algemeen ingestuurd door anonieme tipgevers. Vervolgens wordt de content als een lopend vuurtje verspreid via sociale media, om zelfs opgepikt te worden door de traditionele media. Diepgaand onderzoek blijft in de meeste gevallen uit, en van hoor en wederhoor is weinig tot geen sprake. Oftewel, met hun onconventionele werkwijze houden juicechannels maar zelden rekening met onderwerpen als privacy, desinformatie, mediaethiek en journalistieke principes.

    Read more
  • Juicechannel 2
    Pak juicekanalen waar het pijn doet

    Juicekanalen zijn populairder dan ooit. Sommige harken jaarlijks zescijferige bedragen bij elkaar. De keerzijde is dat al dat geld wordt verdiend met grove schendingen van de privacy van bekende Nederlanders.

    Read more

Please contact us if you have any questions