- June 17, 2015
- Posted by: Otto Volgenant
- Category: All posts
Otto Volgenant in Computerworld.nl over Delfi
Extreme uitingen
Otto Volgenant, advocaat bij Boekx, nuanceert echter de impact van het arrest. “Het anonieme commentaar dat online werd gepubliceerd betrof ‘hate speech’ en fysieke bedreigingen. Het Europese Hof laat dat extreme karakter zwaar meewegen. Aan dat soort uitingen biedt het EVRM geen bescherming. Commerciële internetbedrijven kunnen erop worden aangesproken als ze de mogelijkheid bieden om anoniem dit soort uitingen te doen. Als een uitgever daar niet direct op ingrijpt dan kan die uitgever zelf aansprakelijk worden gehouden voor dat soort uitingen. De vrijheid van meningsuiting is niet bedoeld om dat soort onrechtmatige uitingen te beschermen”, constateert Volgenant in een reactie aan Computerworld.
Toch kan dit wel de huidige status quo op zijn kop zetten. “Dit principe kan ook worden toegepast op de recente zaak tegen Facebook. Wanneer iemand anoniem een nepaccount aanmaakt bij Facebook en daar wraakporno op zet, dan kan Facebook daar aansprakelijk voor worden gesteld.”
Niet voor fora, blogs en social media
Maar of die vlieger opgaat, moet nog blijken. Feit is dat het EHRM zelf expliciet stelt dat het vonnis niet slaat op fora, blogdiensten en social media. Maar die scheiding is alleen steeds meer aan het vervagen, waar het Hof toch vooral de perceptie heeft van een old school krantenredactie. Lees bijvoorbeeld de opinie van rechter Zupančič. Die wil anonieme reacties helemaal verbieden en verlangt weemoedig terug naar de tijd dat lezers nog ‘brieven aan de redactie’ schreven die pas werden gepubliceerd nadat de identiteit van de schrijver twee keer was gecheckt. Tja.
Maar dat is dus helemaal niet nodig, ook niet na dit vonnis. Volgenant: “Het Hof heeft de gevolgen voor de uitgever, Delfi, expliciet meegewogen. De veroordeling van Delfi tot betaling van een schadevergoeding stamt uit 2008. Sindsdien heeft Delfi zijn businessmodel niet gewijzigd. Het is nog steeds de populairste website om online commentaar te geven. En het aantal online reacties is sindsdien alleen maar gestegen. Delfi biedt nog steeds ruimte voor anonieme reacties. Die worden wel door een team van moderators in de gaten gehouden. Zo bezien vallen de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting erg mee.”