Adwords/Tempur: de stand van zaken

Tempur voert regelmatig rechtszaken tegen concurrenten die de aanduiding ‘Tempur’ gebruiken in hun reclamecampagnes. Wanneer een concurrent het adword ‘Tempur’ koopt bij Google verschijnen advertenties en banners van die concurrent boven en naast de gewone zoekresultaten als bij Google wordt gezocht op de zoekterm ‘Tempur’. Mag dat? Welke omstandigheden spelen daarbij een rol?

Onlangs wees de Rechtbank Den Haag de vorderingen van Tempur tegen concurrent The Energy+ Company volledig toe. Niet verrassend, want de gedaagde partij voerde geen inhoudelijk verweer. Ze mag de aanduiding ‘Tempur’ niet meer gebruiken, ook niet als adword. In 2010 had Tempur in kort geding al een verbod gekregen tegen deze partij.

Het Haagse Gerechtshof wees eind 2011 in een andere procedure die Tempur had aangespannen, tegen Medicomfort, de vorderingen van Tempur juist af. De Rechtbank had dat in die procedure in eerste aanleg ook al gedaan. Dat arrest is wel op tegenspraak gewezen, en het sluit naadloos aan bij de Europese uitspraak Interflora/Marks & Spencer, en de eerdere jurisprudentie van het Hof van Justitie (Google France, Bergspechte, Bananabay, Portokabin/Primakabin en L’Oreal/eBay. Voor de praktijk is dit arrest van het Haagse Hof richtinggevend.

Hieronder volgt een overzicht van wat er nu wel en niet mag met…

Avatar photo
Author: Otto Volgenant
Otto Volgenant (1969) was admitted to the Amsterdam Bar in 1993. He graduated from VU University Amsterdam in 1993 and completed the post doc education IT law cum laude in 1997.

Please contact us if you have any questions