Journalist beschermd, tot op zekere hoogte

Een wetsvoorstel van minister Opstelten beschermt journalisten en hun geheime bronnen straks tegen pressie van politie en justitie. De symbolische waarde is groot, zegt media-advocaat Otto Volgenant, maar de wet kán uitgebreider.

Is het nodig, een verschoningsrecht voor journalisten? Om misstanden aan de kaak te stellen, zijn journalisten deels afhankelijk van mensen die bereid zijn geheime informatie te ‘lekken’. Maar in de praktijk kan een onthullende publicatie die eruit voortkomt (‘Corruptie binnen het ministerie van Justitie’) leiden tot een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie. De journalist wordt dan opgeroepen om als getuige zijn bron bekend te maken. Omdat een journalist geen enkele wettelijke bescherming geniet, kan een weigering leiden tot een huiszoeking of zoektocht op de redactie. In een uiterst geval riskeert de journalist gijzeling in een politiecel.

Om misstanden aan de kaak te stellen, zijn journalisten deels afhankelijk van mensen die bereid zijn geheime informatie te ‘lekken’. Maar in de praktijk kan een onthullende publicatie die eruit voortkomt (‘Corruptie binnen het ministerie van Justitie’) leiden tot een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie. De journalist wordt dan opgeroepen om als getuige zijn bron bekend te maken. Omdat een journalist geen enkele wettelijke bescherming geniet, kan een weigering leiden tot een huiszoeking of zoektocht op de redactie. In een uiterst geval riskeert de journalist gijzeling in een politiecel.

Hoeveel potentiële bronnen de afgelopen jaren géén informatie naar journalisten hebben gelekt uit angst voor ontmaskering, is niet na te gaan. Maar het fenomeen heeft een naam gekregen: het chilling effect.

Volgens media-advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten is de symbolische waarde van…

Avatar photo
Author: Otto Volgenant
Otto Volgenant (1969) was admitted to the Amsterdam Bar in 1993. He graduated from VU University Amsterdam in 1993 and completed the post doc education IT law cum laude in 1997.

Please contact us if you have any questions