Kan je werkgever je Twitteraccount opeisen?

Amerikanen zijn dol op het voeren van rechtszaken. Vandaar dat je er op iedere straathoek wel een advocatenkantoor vindt. Het heeft dus niet lang geduurd voordat ook Twitterberichten het onderwerp van een rechtszaak werden. Begin 2011 kreeg Courtney Love het bijvoorbeeld aan de stok met een designer. Ze had die ontwerper op Twitter zwartgemaakt; in feite dus gewoon een klassieke smaadzaak, maar dan in 140 tekens. In maart werd de zaak geschikt voor het bescheiden bedrag van 430.000 dollar. Niet meer doen Courtney!

Veel spannender is de vraag of een Twitteraccount als iemands ‘eigendom’ kan worden beschouwd. Vooral in de relatie werkgever-werknemer kan dat nogal eens tot fricties leiden. Het Amerikaanse PhoneDog, een veelgelezen website met nieuwtjes en recensies over mobiele telefoons, is onlangs om die reden naar de rechter gestapt.

Een voormalige redacteur, Noah Kravitz, zegde zijn arbeidsovereenkomst op en nam zijn Twitteraccount @Phonedog_Noah mee, inclusief een slordige 17.000 volgers. Onder die naam twitterde hij het nieuws dat hij als redacteur interessant vond. De naam van het account veranderde hij snel in @NoahKravitz. Logisch, want met de oude naam zou hij als snel een merkenrechtelijk probleem hebben. Maar PhoneDog vindt die naamswisseling niet genoeg.

Lees verder op Twittermania.nl

Author: Diederik Stols
Diederik Stols (1969) joined Boekx as a partner in 2009. He graduated from Leiden University in 1993 and subsequently earned an LL.M degree at King’s College in London. He was admitted to the Amsterdam Bar in 1995.

Please contact us if you have any questions