Publicatieverbod Pretium tegen journalist Olsthoorn

Onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn moet onmiddellijk stoppen met het publiceren van artikelen over Pretium. Dat hebben het Haarlemse telecombedrijf en eigenaar Hans Nyks maandag geëist in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag.

Olsthoorn, freelance journalist voor diverse nieuwsmedia, heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan naar het telecombedrijf en zijn eigenaren. Pretium is een controversieel bedrijf: het komt regelmatig aan bod in consumentenprogramma’s als TROS Radar en Kassa (BNN-VARA) waarin met name oudere klanten klagen over de dienstverlening van de onderneming.

Pretium heeft begin dit jaar al geprobeerd het onderzoek van Olsthoorn te stoppen. Die zou zich volgens het bedrijf meer opstellen als „stalker” dan als onderzoeksjournalist. De Haagse rechtbank wees dat verzoek in februari af. Nu Olsthoorn is begonnen met publicatie van zijn reeks artikelen, via de dienst Reporters Online bij online kiosk Blendle, wil Pretium een publicatieverbod afdwingen. Maar liefst dertig artikelen en andere kopij moeten resulteren in een ‘webboek’.

Het is niet de eerste keer dat het telecombedrijf media voor de rechter daagt. „Pretium heeft in Nederland al meer dan 120 procedures gevoerd, veelvuldig tegen de media”, aldus Olsthoorns advocaat Otto Volgenant (Boekx Advocaten). „Dat heeft een merkbaar chilling effect: veel media durven geen aandacht meer te besteden aan Pretium, uit angst voor procedures. Dat is een zeer onwenselijk effect. Olsthoorn durft het wel aan om over Pretium te publiceren, en krijgt prompt de ene na de andere zaak aan zijn broek.”

De Haagse rechtbank doet op 29 november uitspraak. Een hoger beroep tegen het vonnis van februari dient rond dezelfde tijd voor het Gerechtshof in Den Haag.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/09/publicatieverbod-pretium-tegen-onderzoeksjournalist-5196508-a1530934

Avatar photo
Author: Otto Volgenant
Otto Volgenant (1969) was admitted to the Amsterdam Bar in 1993. He graduated from VU University Amsterdam in 1993 and completed the post doc education IT law cum laude in 1997.

Please contact us if you have any questions