Waarom het ‘merk’ Vondelpark ongeldig is

‘BEDRIJF GEBRUIKT NAAM VONDELPARK ILLEGAAL’ kopte De Telegraaf vrijdag. Het bedrijf Cruijff Sports heeft namelijk een sportschoen op de markt gebracht die verwijst naar de jaren dat Johan Cruijff zijn conditie bijhield in het Vondelpark. Maar kan een gemeente eigenlijk wel een park als merk deponeren? En mag de gemeente dan ook boze brieven sturen?

Bij bescherming van geografische aanduidingen gaat het meestal over beroemde streekproducten. Balsamicoazijn uit Modena, échte Champagne uit de Champagnestreek, en dichter bij huis de oerhollandse Opperdoezer aardappelen. Daar bestaan speciale Europese regels voor, die streng gehandhaafd worden. Waag het dus niet de naam Champagne te gebruiken voor mousserende wijn. En Parmaham is vaak gemaakt van Nederlands varkensvlees, maar mag alleen in Parma bereid worden.

Iedereen kan geografische aanduidingen als merk deponeren. Zo lukte het de Amsterdamse effectenbeurs de naam ‘Beursplein 5’ als merk te deponeren. Een website met die naam moest de domeinnaam inleveren. En er zijn talloze kledingmerken, zoals ‘Waikiki’ en ‘Beverly Hills Polo Club’, die verder niets met die plaatsnamen te maken hebben.

Maar als een gemeente of een vriendenvereniging het merk ‘Vondelpark’ gaat claimen is er meer aan de hand. Kan dat zomaar? Gaat de gemeente Amsterdam straks ook de naam Albert Cuyp als merk deponeren?

Het antwoord is: ja, ook een overheidsinstelling mag merken deponeren. Het rood-witte merk ‘I Amsterdam’ bijvoorbeeld mag je niet zomaar op een T-shirt drukken. Maar dan moet de gemeente zo’n merk ook echt gaan gebruiken, binnen vijf jaar nadat het merk gedeponeerd is. Doet de merkhouder dat niet, dan kan het merk vervallen worden verklaard. Eerder schreef ik daar al een artikel over in Marketing Rendement. De gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuid, deponeerde inderdaad een woordmerk ‘Vondelpark’ op 7 juni 2004, onder meer voor schoenen. Maar omdat burgemeester Van der Laan natuurlijk wel wat beters te doen heeft dan schoenen verkopen, is dat merk dus al ruim zes jaar geleden vervallen. Iedereen mag dat merk dus gebruiken. De Vereniging Vrienden van het Vondelpark heeft er al helemaal niets over te zeggen. Dus laat Johan Cruijff gewoon doorgaan met het verkopen van hippe Vondelpark-schoenen. En gewoon zelf dat merk deponeren. Op de Overtoom staan heel wat sportwinkels die de schoenen maar wat graag in de etalage leggen.

Avatar photo
Author: Diederik Stols
Diederik Stols (1969) joined Boekx as a partner in 2009. He specialises in intellectual property, advertising law, sponsorship, entertainment and the cultural sector. Diederik assists clients in a wide variety of industries such as sports apparel, design and fast moving consumer goods. Diederik also advises a number of domestic and international As seen on TV companies on trademark law and advertising law.

Please contact us if you have any questions