EHBO bij patentschending

Het kan u zomaar gebeuren: er valt een brief op de mat waarin uw bedrijf beschuldigd wordt van inbreuk op een octrooi, ook wel aangeduid als patentschending. Wat nu? Had het octrooi wel verleend mogen worden? Professionele hulp inschakelen van een octrooigemachtigde is een goede eerste stap. Wat kunt u verder doen? Het laatste wat u wilt, is in een dure en bewerkelijke octrooizaak terechtkomen.

U heeft verschillende rechten op het gebied van uw intellectuele eigendom. U kunt uw merk deponeren, bijvoorbeeld om uw productnaam of uw bedrijfslogo te beschermen. En driedimensionale vormgeving en tweedimensionale dessins kunt u als model deponeren. ‘Wij zitten goed, want we hebben het gepatenteerd!’, is een vaak gehoorde kreet. Die woord- keus is echter niet helemaal juist. Een patent is een recht op een technische uit- vinding. Merken, modellen en ook (niet- registreerbare) auteursrechten hebben dus niets met het octrooirecht te maken.

Houtje
In Marketing Rendement 3-2012 (in het artikel ‘Voor een octrooi komt veel kij- ken’) werd al beschreven dat het niet eenvoudig is om een octrooi aan te vragen. Er gelden strenge eisen voor. Zo moet het gaan om een uitvinding met een technische achtergrond. Dat kan ook iets eenvoudigs zijn, zoals het Post- It memoblaadje, of de beschuit-met-inkeping. Als het maar nieuw is, en inventief. Op eigen houtje een octrooiaanvraag schrijven is vrijwel onmogelijk. Daar kunt u het beste een octrooigemachtigde voor inhuren. Die weet precies hoe u een octrooi op zo’n manier omschrijft dat de uitvinding zo goed mogelijk beschermd wordt. Daarnaast is de octrooigemachtigde goed thuis in de ingewikkelde regels van NL Octrooicentrum (de Nederlandse instantie die octrooien verleent) en die het van Europees Octrooibureau. Genezen Maar ook als u zelf geen octrooien heeft, kunt u te maken krijgen met het octrooi- recht. Dit is het geval als uw bedrijf bewust of onbewust een uitvinding toepast die door een concurrent geoctrooieerd is. Dat is een situatie…

Avatar photo
Author: Diederik Stols
Diederik Stols (1969) joined Boekx as a partner in 2009. He specialises in intellectual property, advertising law, sponsorship, entertainment and the cultural sector. Diederik assists clients in a wide variety of industries such as sports apparel, design and fast moving consumer goods. Diederik also advises a number of domestic and international As seen on TV companies on trademark law and advertising law.

Please contact us if you have any questions